Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna

Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna utgör det konservativa blocket i riksdagen. Här beskriver vi deras ursprung och politik.

Moderaterna

Ursprunget till dagens parti var Allmänna valmansförbundet, som grundades 1904. De bytte namn till Högerpartiet år 1952, och senare till “Moderata samlingspartiet” år 1969. Sedan 1979 har Moderaterna blivit det borgerliga parti som fått flest röster i varje riksdagsval. Två gånger har de innehaft statsministerposten, med Carl Bildt mellan år 1991 och 1994, och Fredrik Reinfeldt från 2006 till 2014.

Moderaternas ideologi är liberalkonservatism, som liksom namnet antyder är en blandning av liberalism och konservatism. Partiet gillar kapitalism och marknadsekonomi, och anser att sänkta skatter, avregleringar och privatiseringar leder till individens frihet.

Kristdemokraterna

Partiet grundades år 1964 och hette då “Kristen demokratisk samling”. De bytte namn år 1987 till “Kristdemokratiska Samhällspartiet”, och år 1996 till Kristdemokraterna. Partiet kom in i riksdagen första gången år 1991 under sitt eget namn. Mellan år 2004 ingick Kristdemokraterna i Alliansen, tillsammans med Centerpartiet, Liberalerna och Moderaterna.

Ideologiskt sett var Kristdemokraterna från början ett icke-socialistiskt parti, men de ville inte se sig som ett borgerligt parti. De ser sig i dag som konservativa, och fokuserar på förvaltarskap, personalism, solidaritet och subsidiaritet.

Sverigedemokraterna

Sverigedemokraterna grundades år 1988. Flera av grundarna var tidigare medlemmar i rasistiska partier och högerextrema organisationer. Där kan vi finna Bevara Sverige Svenskt, Framstegspartiet och Sverigepartiet. Vid det första årsmötet deltog Gustaf Ekström, som var veteran från tyska Waffen-SS.

Sverigedemokraterna ser sig som ett nationalistiskt, socialkonservativt parti. De frågor de anser viktigast är att bekämpa brottslighet och minska invandring. Partiet tycker särskilt om den heterosexuella kärnfamiljen. De vill inte ha ett mångkulturellt samhälle, och föredrar assimilering av tidigare invandrade medborgare, i stället för integrering. De har sitt största stöd i tidigare socialdemokratiska kommuner, särskilt i Sydsverige och Skåne. I Västerbotten är dock stödet svagt.

Enligt Sverigedemokraterna är deras viktigaste frågor kriminalpolitik, invandring och integration, äldrepolitik och familjepolitik.

Läs mer om Sverigedemokraternas historia på Wikipedia.

total